1300-TALET&KARL, HERTIG

Lite annat än bara om 1300-talet då. Urringningen, ni vet ringen/hålan där huvudet ska igenom på tröjor och sådant, den kom ut 17:e århundradet före kristus i kreta. Urringning kallas också för dekolletaget på franska. Spanska modet tyckte att det var obehagligt med kvinnor som visade sin mjälla hud och halva sina bröst, och då förbjöd dom det, men som sedan kom tillbaka under Napoleons tid.

Innan 1300-talet så hade alla tunikor som täckte hela kroppen som en klänning och på huvudet hade man huvudbonader eller slöjor vilket som gjorde det väldigt svårt för att se om det är en man eller kvinna. När 1300-talet kom så gjorde man tunikorna till en dräkt som avslöjade kroppens konsturer och underströk de fysiska skillnaderna mellan könen. Inspirationen kom från Frankrike, Italien och framförallt Burgund.

1350-talet ändrade man tunikorna och då visades kvinnofiguren, kyrkorna avskydde det och kallade det för "helvetes fönster". Urringningar blev modernare och överklänningen syddes till två delar, linne och kjol. På så sätt kom man på kjolen. Slöjor hade man oftast och man ändrade det med så att håret började synas mer. Slöjor draperades med genomskinligt tyg upp till en hattliknande hårklädsel som inte längre täckte håret.





Karl, Hertig av Burgund. Vem är det? Han är den killen som skapade fram dyra tyger, smycken, klockor, bjällror som blev allt mer till en vardagsklädsel. Karl Hertig kallades för "Karl den djärve" alltså som "Karl den hemske", taskiga man var under den tiden. Dom kallade honom för det på grund av hans accessoarer.
Om ni tänker efter på bilder eller filmer så hade oftast folket stora fötter. Det är för att man hade extra yta. Prinsar hade två och ett halvt fotlängd och vanligt folk hade ett och ett halvt.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0